16 Şubat 2013 Cumartesi

Fırat Damlama Sulama Boruları Ve Sistemleri


Tarımsal Sulama Sistemlerinde kullanılan Damla sulama boruları, bitki gelişimi için gerekli olan suyun, boru sistemi aracılığı ile taşınıp yan boru (lateral) üzerine veya damlatıcı olarak adlandırılan özel yapıdaki araçlarla bitki kök bölgesine damlalar şeklinde uygulanmasıdır. Damlama sulama sistemleri kullanımının temel amacı; bitkinin kullanacağı suyu, istenirse aşırı bir su isteği yaratmadan bitkiye vermektir. 

Damla Sulama Borusunun Avantajları 


  • Damla Sulama Boruları içine belirli aralıklarla yerleştirilen labirentler suyun istenilen miktarlarda bitki köküne verilmesini sağlar. 
  • Ayrıca, bu yöntemle suda eritilebilen gübrelerin de su ile birlikte bitki köküne ulaştırılması sağlanır. Böylece gübre tasarrufu da sağlar. 
  • Klasik sulama yöntemlerinin uygulandığı tarımda, bitki suya ulaşabilmek için daha fazla kök salar; fakat bu sistemde su direkt bitki köküne verildiği için bitki fazla kök salmaz ve gücün kök yerine ürüne gitmesi sağlanır. 
  • Damla sulama sistemi havadaki rutubeti azalttığı için mantar gibi rutubetli ortamda yaygınlaşan hastalıkları önemli ölçüde engeller. 
  • Yabancı ot gelişimine imkân vermez. 
  • Toprağın havalanmasını sağlar. 
  • Su kullanma randımanını yükseltir. Klasik sulama yöntemlerine göre yüksek tasarruf sağlar. 
  • Sulama işçiliğini en aza indirir. 

Fırat Damla Sulama Borusu 16 ve 20 mm çaplarda, LDPE (AYPE-alçak yoğunluk polietilen) + LDPE (LAYPE-lineer alçak yoğunluk polietilen) + Siyah masterbatch (renklendirici) karışımı ile üretilmektedir. 

Çap (mm) Boru Tipi Et Kalınlığı 
Ø 16 mm Delikli 0,9 mm veya 1,0 mm
Ø 16 mm Deliksiz (düz) 0,9 mm veya 1,0 mm
Ø 20 mm Delikli 1,1 mm
Ø 20 mm Deliksiz (düz) 1,1 mm veya 1,2 mm veya 1,35 mm

Fırat Damla Sulama Boruları, kangal (rulo) şeklinde sarım yapılarak belli metrajlarda üretilmektedir.

Çap (mm) Kangal (mt) 
Ø 16 mm 400 mt/kangal
Ø 20 mm 200 mt/kangal

Fırat damlama sulama boruları, TS ISO 9261 standardına ve Zirai Kredilendirme Belgelerine sahiptir. 

Damlama sulama sistemleri fiyatları ve damlama sulama boruları fiyatları konusunda daha fazla bilgiye Fırat damlama sulama fiyatları sayfasından ya da Fırat Plastik bayilerinden ulaşabilirsiniz.















{advetorial}